Το μπρόκολο είναι μια πλούσια πηγή κάποιων συστατικών που ονομάζονται glucosinilates, οι οποίες μετατρέπονται ενζυματικά σε isothiocyanates.....
Στο σώμα οι isothiocyanates του μπρόκολου ενισχύουν την παραγωγή διαφόρων αποτοξινωτικών ενζύμων της Φάσης II, ενισχύουν το αντιοξειδωτικό στάτους και προστατεύουν τα πειραματόζωα από τους χημικά προκαλούμενους καρκίνους. Γι’ αυτό το λόγο οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση μπρόκολου και λαχανικών της ίδιας οικογένεια (κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα μπρόκολου όμως σας δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσετε την πρόσληψη αυτών των ευεργετικών συστατικών ακόμα περισσότερο.
Στο σώμα οι isothiocyanates του μπρόκολου ενισχύουν την παραγωγή διαφόρων αποτοξινωτικών ενζύμων της Φάσης II, ενισχύουν το αντιοξειδωτικό στάτους και προστατεύουν τα πειραματόζωα από τους χημικά προκαλούμενους καρκίνους. Γι’ αυτό το λόγο οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση μπρόκολου και λαχανικών της ίδιας οικογένεια (κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών) τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα μπρόκολου όμως σας δίνουν τη δυνατότητα να ενισχύσετε την πρόσληψη αυτών των ευεργετικών συστατικών ακόμα περισσότερο.
Μια από τις κύριες isothiocyanates του μπρόκολου είναι η σουλφοραφάνη. Σε πολυάριθμες μελέτες αυτό το φυτικό χημικό έχει δείξει αντικαρκινικές δράσεις. Σε ένα εργαστηριακό πείραμα με καρκινικά κύτταρα ήπατος ποντικών, η σουλφοραφάνη ανέβασε τα επίπεδα δυο αποτοξινωτικών ενζύμων της Φάσης II, τη glutathione S-transferase και τη quinine reductase. Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν ότι η ικανότητα της σουλφοραφάνης να ανεβάζει αυτά τα ένζυμα μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος της αντικαρκινικής δράσης του μπρόκολου. Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο John Hopkins εξέτασε τις επιδράσεις της σουλφοραφάνης σε χημικά προκαλούμενους όγκους του μαστού σε αρουραίους.
Όταν δόθηκε τη στιγμή της έκθεσης στο καρκινογόνο, η σουλφοραφάνη μείωσε σημαντικά τη συχνότητα, το πλήθος και το βάρος των όγκων του μαστού, και η ανάπτυξή τους καθυστέρησε. Μια εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.
Τα οφέλη του μπρόκολου δεν σταματούν εκεί. Μια μελέτη λαχανικών βρήκε ότι το μπρόκολο προκάλεσε τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση κατά διαφόρων μεταλλαξιογόνων χημικών. Ένα άλλο πείραμα στο νοσοκομείο John Hopkins βρήκε ότι η σουλφοραφάνη του μπρόκολου είναι ένας ισχυρός παράγοντας κατά τριών ποικιλιών του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Μια μελέτη που διεξήχθη την ίδια στιγμή έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μπλόκαρε επίσης όγκους στο στομάχι ποντικών που εκτέθηκαν σε μεταλλαξιογόνα χημικά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα πολλαπλά οφέλη είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής της αποτοξίνωσης της Φάσης II και των αντιοξειδωτικών ενζύμων.
Επομένως είναι καλό να τρώτε συχνά μπρόκολο. Μερικοί υγιεινιστές τρώνε ωμό το μπρόκολο ή το βάζουν στον αποχυμωτή και πίνουν το χυμό του. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Αν και είναι καλό να τρώμε ωμά τα λαχανικά, αυτό δεν ισχύει για το μπρόκολο, διότι το ωμό μπρόκολο περιέχει συστατικά που βλάπτουν το θυρεοειδή. Άρα το μπρόκολο θα πρέπει να το τρώτε πάντοτε ελαφρά μαγειρεμένο. Βέβαια η καθημερινή λήψη εκχυλίσματος μπρόκολου σε μορφή διατροφικού συμπληρώματος θα σας προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστασία από τα καρκινογόνα του περιβάλλοντος.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
ΜέλοςτουAmerican Council of Applied Clinical Nutrition
ΜέλοςτηςAmerican Association of Drugless Practitioners