Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί μια περίοδο έντονου στρες και άγχους, καθώς και υψηλών πνευματικών απαιτήσεων...
Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε μια πνευματική διαύγεια και να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό και τον εγκέφαλό μας τα συστατικά εκείνα που θα τον βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή, επιλέξαμε τα πέντε top τρόφιμα Ας τα γνωρίσουμε ;
Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μία ουσία που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερο ύπνο. Παράλληλα όμως παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία, καθώς επίσης και μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας για όλο τον οργανισμό.
Γάλα
Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο της σεροτονίνης, ορμόνης ρυθμιστή της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και διαύγειας. Επίσης, μας παρέχει και απαραίτητα αμινοξέα αλλά και υδατάνθρακες, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας
Καφές
Πολλοί δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι αν δεν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Αλλά και μέσα στην ημέρα πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι ελληνικό για παράδειγμα καφέ; Ο καφές είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν». Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους! Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου καφέ φίλτρου ή 2 φλιτζανάκια Ελληνικού ή εσπρέσο), συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.
Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν
Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να ανακάλυψε τώρα τα οφέλη του κρόκου, το σαφράν όμως χρησιμοποιείται από τη Μεσόγειο μέχρι τις Ινδίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξεχωρίζει για την θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει δύο καροτενοειδή, τις κροκίνες και την κροκετίνη. Η συστηματική του χρήση συμβάλλει στην τόνωση και την ευεξία, έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης) και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι συνδεδεμένα με την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία και δεδομένα τα ψάρια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την μειωμένη εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που έτρωγαν ψά¬ρια συχνότερα, είχαν μεταξύ άλλων καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και στον προσανατολισμό. Όλα αυτά οφείλονται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και των θαλασσινών και στην καλή ποιότητα των λιπαρών τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis
Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε μια πνευματική διαύγεια και να εξασφαλίσουμε στον οργανισμό και τον εγκέφαλό μας τα συστατικά εκείνα που θα τον βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα. Προς την κατεύθυνση λοιπόν αυτή, επιλέξαμε τα πέντε top τρόφιμα Ας τα γνωρίσουμε ;
Καρύδια
Τα καρύδια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μελατονίνης. Η μελατονίνη είναι μία ουσία που μας ηρεμεί και σχετίζεται και με καλύτερο ύπνο. Παράλληλα όμως παίζει ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, ορμονών δηλαδή που ρυθμίζουν τα εγκεφαλικά σήματα. Μελέτες επίσης δείχνουν ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την καλή εγκεφαλική λειτουργία, καθώς επίσης και μαγγανίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας για όλο τον οργανισμό.
Γάλα
Το γάλα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, ένα πρόδρομο της σεροτονίνης, ορμόνης ρυθμιστή της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας και διαύγειας. Επίσης, μας παρέχει και απαραίτητα αμινοξέα αλλά και υδατάνθρακες, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας
Καφές
Πολλοί δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι αν δεν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Αλλά και μέσα στην ημέρα πόσες φορές δεν αναζητήσατε ένα ήρεμο διάλειμμα χαλάρωσης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας σε ένα φλιτζάνι ελληνικό για παράδειγμα καφέ; Ο καφές είναι συνυφασμένος με στιγμές που μας «ανεβάζουν». Εκτός όμως από τη συναισθηματική σύνδεσή με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους! Πρόσφατα, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση 75 mg καφεΐνης (ποσότητα που αναλογεί σε 1 φλιτζάνι περίπου καφέ φίλτρου ή 2 φλιτζανάκια Ελληνικού ή εσπρέσο), συνδέεται με αυξημένη προσοχή και εγρήγορση.
Κρόκος Κοζάνης ή σαφράν
Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να ανακάλυψε τώρα τα οφέλη του κρόκου, το σαφράν όμως χρησιμοποιείται από τη Μεσόγειο μέχρι τις Ινδίες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ξεχωρίζει για την θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει δύο καροτενοειδή, τις κροκίνες και την κροκετίνη. Η συστηματική του χρήση συμβάλλει στην τόνωση και την ευεξία, έχει ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες (επηρεάζει τη δραστηριότητα της σεροτονίνης) και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ιδιαίτερα τη μνήμη.
Ψάρια και θαλασσινά
Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι συνδεδεμένα με την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία και δεδομένα τα ψάρια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την μειωμένη εκδήλωση κατάθλιψης. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες, που έτρωγαν ψά¬ρια συχνότερα, είχαν μεταξύ άλλων καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και στον προσανατολισμό. Όλα αυτά οφείλονται στα ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά του ψαριού και των θαλασσινών και στην καλή ποιότητα των λιπαρών τους.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis