Το κακάο είναι μια τροφή με ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου....
Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών αναφέρουν το κακάο να περιέχει συστατικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο του ανθρώπου, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή.
Ας δούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του:
Κάνει καλό στον εγκέφαλό μας
Η γνωστική μας λειτουργία επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας, η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα και η ικανότητα να σχηματίζουμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας, καθώς μεγαλώνουμε.
Εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι κόκκοι κακάο περιέχουν ένα υπέρογκο ποσοστό αντιοξειδωτικών. Κάποιοι ερευνητές το έχουν προσδιορίσει σε συγκέντρωση περίπου 10 %. Η συγκέντρωση αυτή λέγεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι σε πολλά άλλα τρόφιμα που φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι κόκκοι κακάο περιέχουν 621 αντιοξειδωτικά, ενώ τα άγρια μούρα περιέχουν 61 και τα φασόλια 32. Περιέχει επίσης τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι έχει και διπλάσιο του ποσοστού που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί.
Ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό
Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν ένζυμα τα οποία είναι γνωστά για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη ( PEA ) χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας και μιας αίσθησης ευεξίας. Επιπλέον, το κακάο περιέχει επίσης και άλλα ένζυμα που βοηθούν αυτά τα συναισθήματα της ευτυχίας διαρκούν περισσότερο .
Καλό για την υγεία της καρδιάς
Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών που είναι καλό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αποδείξεις ότι αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την υγεία της καρδιάς. Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς αυξάνει την αντοχή της. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος . Οι θρόμβοι αίματος είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.
Ενισχύστε την ενέργεια σας
Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο σας δίνει την ίδια ενέργεια -τόνωση ενός αναλόγου μεγέθους φλιτζάνι καφέ χωρίς την “κόπωση” του καφέ που συχνά βιώνουμε μετά την κατανάλωσή του. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λιγότερα διεγερτικά στους κόκκους κακάο από ό,τι υπάρχουν σε κόκκους καφέ. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.
Χάστε βάρος
Αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, η κατανάλωση κακάο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ερευνητές μελετούν την επίδραση που έχει η κατανάλωση κακάο στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη που επικεντρώνονται στη μελέτη της σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη των προσπαθειών ενός ατόμου να χάσει βάρος.
Το καλύτερο είναι να επιλέγετε να καταναλώνετε το κακάο σε υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70 % κακάο, καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να γίνεται από το βούτυρο του κακάο .
ΠΗΓΗ.
Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών αναφέρουν το κακάο να περιέχει συστατικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο του ανθρώπου, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή μας διατροφή.
Ας δούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες του:
Κάνει καλό στον εγκέφαλό μας
Η γνωστική μας λειτουργία επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας, η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα και η ικανότητα να σχηματίζουμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβανόλες οι οποίες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας, καθώς μεγαλώνουμε.
Εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι κόκκοι κακάο περιέχουν ένα υπέρογκο ποσοστό αντιοξειδωτικών. Κάποιοι ερευνητές το έχουν προσδιορίσει σε συγκέντρωση περίπου 10 %. Η συγκέντρωση αυτή λέγεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι σε πολλά άλλα τρόφιμα που φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Για παράδειγμα, οι κόκκοι κακάο περιέχουν 621 αντιοξειδωτικά, ενώ τα άγρια μούρα περιέχουν 61 και τα φασόλια 32. Περιέχει επίσης τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι έχει και διπλάσιο του ποσοστού που βρέθηκε στο κόκκινο κρασί.
Ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό
Οι κόκκοι του κακάο περιέχουν ένζυμα τα οποία είναι γνωστά για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη ( PEA ) χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό για την προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας και μιας αίσθησης ευεξίας. Επιπλέον, το κακάο περιέχει επίσης και άλλα ένζυμα που βοηθούν αυτά τα συναισθήματα της ευτυχίας διαρκούν περισσότερο .
Καλό για την υγεία της καρδιάς
Περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυφαινολών που είναι καλό για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αποδείξεις ότι αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την υγεία της καρδιάς. Το μαγνήσιο είναι ένα άλλο στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς αυξάνει την αντοχή της. Το μαγνήσιο βοηθά επίσης να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης του αίματος . Οι θρόμβοι αίματος είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.
Ενισχύστε την ενέργεια σας
Πίνοντας ένα φλιτζάνι ζεστό κακάο σας δίνει την ίδια ενέργεια -τόνωση ενός αναλόγου μεγέθους φλιτζάνι καφέ χωρίς την “κόπωση” του καφέ που συχνά βιώνουμε μετά την κατανάλωσή του. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λιγότερα διεγερτικά στους κόκκους κακάο από ό,τι υπάρχουν σε κόκκους καφέ. Επιπλέον, η κατανάλωση κακάο βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος.
Χάστε βάρος
Αν και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, η κατανάλωση κακάο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ερευνητές μελετούν την επίδραση που έχει η κατανάλωση κακάο στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη που επικεντρώνονται στη μελέτη της σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να συμβάλει στη στήριξη των προσπαθειών ενός ατόμου να χάσει βάρος.
Το καλύτερο είναι να επιλέγετε να καταναλώνετε το κακάο σε υψηλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 70 % κακάο, καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να γίνεται από το βούτυρο του κακάο .
ΠΗΓΗ.