Μάθετε ποια είναι τα μπαχαρικά – ασπίδα για τον οργανισμό μας

3d5f4b73758d041824039f7f9b92485c_LΤα μπαχαρικά προσθέτουν άρωμα και γεύση στο φαγητό, ταυτόχρονα όμως ωφελούν την υγεία, καθώς περιέχουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών...

Όλα σχεδόν τα μπαχαρικά είναι πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν από τη γήρανση, αλλά και από διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση, άλλα διευκολύνουν τη χώνεψη, ενώ κάποια έχουν αντιμικροβιακή δράση, εξουδετερώνοντας παθογόνους μικροοργανισμούς.
Πιπέρι
Το πιο δημοφιλές μπαχαρικό που μπαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά όπως σάλτσες, κόκκινα κρέατα, κοτόπουλο, ψάρια. Περιέχει μια ουσία την πιπερίνη, που έχει ευεργετική δράση στο πεπτικό μας σύστημα, ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου. Εκτός από το κλασσικό «μαύρο» πιπέρι, υπάρχουν αρκετοί τύποι όπως: πράσινο, λευκό, κόκκινο, ροζ, καγιέν και σιτσουάν (δημοφιλές στην κινέζικη κουζίνα).
Ρίγανη
Το κλασσικό μυρωδικό που προσθέτουμε σαλάτες και φαγητά περιέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ, που της προσδίδουν αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση (ισχυρότερη ακόμα και από το πορτοκάλι).
Γαρύφαλλο
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε το άφοβα σε γλυκά και σαλάτες.
Μοσχοκάρυδο
Από τα μπαχαρικά που δε λείπουν από την ελληνική κουζίνα. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του είναι η λύση στα οιδήματα, όπως διαπίστωσε πρόσφατη μελέτη.
Βασιλικός
Έχει έντονο άρωμα και γεύση. Είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά όπως τα βιοφλαβονοειδή και σε ειδικά οξέα όπως τα βολατιλικά, που του προσδίδουν έντονη αντιμικροβιακήκαι αντιφλεγμονώδη δράση.
Δεντρολίβανο
Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυτικού σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β6. Βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει ένα οξύ (καρνοσικό οξύ) που σχετίζεται με προστασία του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα.
Κόλιαντρος
Συνδυάζεται σε μίγματα με κάρυ, σκόρδο και τζίντζερ. Δίνει πλούσιο άρωμα σε πολλά πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό ή λαχανικά. Τα πολύτιμα συστατικά του έχουν συνδεθεί με την πιθανή αγχολυτική του δράση, ενώ μία από τις ουσίες του, η δοδεσενάλη, ασκεί ισχυρή φυσική αντιμικροβιακή δράση.
Φασκόμηλο
Είναι πηγή σιδήρου, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, αλλά και βιταμίνης C, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βήτα καροτίνης και φυτοστερολών. Περιέχει ακόμα ουσίες όπως έλαια (θυϊόνη), ταννίνες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που έχουν αντισηπτική και τονωτική δράση και βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Θυμάρι
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, κυρίως φαινόλες. Επειδή ανακουφίζει από τον βήχα και το συνάχι, χρησιμοποιείται και σε καραμέλες. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται θυμόλη και έχει αντισηπτική δράση ενάντια σε παράσιτα του εντέρου.
Κουρκουμάς
Το χαρακτηριστικό κίτρινο μπαχαρικό, που εκτός από άρωμα, δίνει και χαρακτηριστική εικόνα και χρώμα στα πιάτα που το προσθέτουμε. Διαδεδομένο σε φαγητά της Ανατολής, αλλά και στη δική μας κουζίνα, κυρίως σε γλυκά και κρέατα. Περιέχει την ουσία κουρκουμίνη – μια φυσική χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της σκόνης κάρυ. Ο κουρκουμάς εμπεριέχει ένα μίγμα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών – φαινολικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις και προστατεύουν από ασθένειες. Δρα επίσης καταπραϋντικά στον πόνο και ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση.
Κανέλα
Έχει αντιπαρασιτική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση. Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες τη συσχέτισαν με την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) στα άτομα με διαβήτη. Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και σιδήρου, ενώ περιέχει την ουσία σιναλμαδεΰδη, που της προσδίδει αντιπηκτικές ιδιότητες.
Κάρι
Το κάρι σε σκόνη περιέχει κουρκουμίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Η κουρκουμίνη σχετίζεται επίσης με επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και με την ενίσχυση της μνήμης, γι” αυτό και σχετίζεται με προστασία ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ.