Τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα

Τροφές που καταπολεμούν την αρθρίτιδα
Υπάρχουν μερικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Οι πιο σημαντικές είναι:....

- Τζίντζερ: Το ginger (πιπερόριζα) είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Για να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη, προσπαθήστε να τρώτε ginger κάθε μέρα. Μουσκέψτε λίγα κομμάτια τζίντζερ σε καυτό νερό για να φτιάξετε τσάι ή τρίψτε τον σε φαγητά.
Turmeric: Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του φυτού turmeric και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη ανακουφίζει τον πόνο της αρθρίτιδας καλύτερα και από πολλά χημικά φάρμακα, όπως την υδροκορτιζόνη, αλλά χωρίς παρενέργειες. Προσθέστε turmeric στις σούπες ή φτιάξτε τσάι με αυτό.
- Κολοκύθα: Η κολοκύθα είναι γεμάτη αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αρθρίτιδας, να καθυστερήσουν την εξέλιξή της και να μειώσουν τη φλεγμονή. Για να λάβετε την εβδομαδιαία δόση σας, προσθέστε κουταλιές πολτοποιημένης κολοκύθας (πουρέ κολοκύθας) σε βανίλια γιαούρτι ή σε σως κρέατος σε τάκος (μεξικάνικη τηγανίτα) ή φτιάξτε κολοκυθόπιτα ή τρίψτε την ωμή στη σαλάτα σας.
- Σολομός και σαρδέλες: Ο σολομός και οι σαρδέλες είναι οι πλουσιότερες πηγές υγιών λιπών, κάνοντάς τα μια ιδανική πηγή για ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εκτός από λιπαρά οξέα, τα ψάρια αυτά περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη Dκαι φολικό οξύ.
- Μπανάνες: Οι μπανάνες είναι ίσως καλύτερα γνωστές για το κάλιο που περιέχουν, αλλά είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών που καταπολεμούν την αρθρίτιδα, όπως βιταμίνη Β6, φολικό οξύ και βιταμίνη C. Περιέχουν συστατικά που αποτελούν τροφή για τα καλά βακτήρια του εντέρου, άρα η κατανάλωσή τους βοηθά στην εντερική χλωρίδα, και η εξυγίανση της εντερικής χλωρίδας είναι απαραίτητη σε κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
- Γλυκές πιπεριές: Μια μόνο πράσινη πιπεριά περιέχει 176% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη C – και οι κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες περιέχουν περισσότερο από το διπλάσιο αυτής της ποσότητας. Αυτό τις κάνει πλουσιότερες από το πορτοκάλι σε βιταμίνη C, αλλά οι γλυκές πιπεριές είναι επίσης άριστες πηγές βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος. Οι κόκκινες πιπεριές καταπολεμούν σημαντικά τις φλεγμονές λόγω των καροτενοειδών που περιέχουν, αλλά έχουν επίσης πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C (το 250% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης), ποσότητα σημαντική για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας. Προσπαθήστε να τρώτε τρεις πιπεριές κάθε εβδομάδα είτε ωμές είτε τσιγαρίστε τες με άλλα λαχανικά ή τηγανιτά φαγητά. Μια καλή ιδέα είναι να αποχυμώνετε τις γλυκές πιπεριές με έναν αποχυμωτή και να πίνετε τον χυμό τους.
- Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει πάρα πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες και έχουν φανεί από μελέτες ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών, από τον καρκίνο μέχρι την καρδιοπάθεια. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι το πράσινο τσάι προλαμβάνει ή ηρεμεί τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη στην οποία προκλήθηκε πειραματικά αρθρίτιδα σε ποντίκια, το πράσινο τσάι μείωσε το ποσοστό έναρξης της ασθένειας στο μισό, και επακόλουθες μελέτες από τους ίδιους ερευνητές του πανεπιστημίου OhioCase Western Reserve φαίνεται ότι είναι πολλά υποσχόμενες και για τους ανθρώπους.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με όλα τους τα λιπαρά είναι άριστες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D, δύον συστατικά που είναι σημαντικά, όταν έχετε αρθρίτιδα. Μπορούν να αποτρέψουν την οστική απώλεια που δημιουργείται, αν παίρνετε κορτικοστεροειδή για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Προτιμήστε παραδοσιακό γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά (για να περιέχει και βιταμίνη D) και κατσικίσιο γάλα (αποφύγετε το αγελαδινό γάλα του εμπορίου). Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν μέρος της διατροφής σας, υπάρχουν οι εξής διατροφικές επιλογές: μοσχαρίσιο συκώτι, μουρουνέλαιο και κρόκοι αυγών για βιταμίνη D, πράσινα φυλλώδη λαχανικά για ασβέστιο και λιπαρά ψάρια για βιταμίνη D και ασβέστιο.
- Παπάγια: Η παπάγια είναι άριστη πηγή βιταμίνης CE και βήτα-καροτίνης. Αυτό το τροπικό φρούτο περιέχει ένζυμα για την πέψη των πρωτεϊνών, την παπαΐνη και τη χυμοπαπαΐνη που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.
- Βατόμουρα: Τα βατόμουρα είναι πολύ πλούσια σε διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως φλαβανόλες, ανθοκυανίνες και υδροξυκινναμικά οξέα, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά στο σώμα.
- Μπρόκολο: Το μπρόκολο περιέχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως σουλφοραφάνη και καεμπφερόλη, που ανακουφίζουν από τη φλεγμονή και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
- Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι ένα από τα σημαντικότερα φρούτα για την προστασία των κυττάρων σας, διότι περιέχει διάφορα αντιφλεγμονώδη συστατικά: φυτοστερόλες, καροτενοειδή (λουτεΐνη, βήτα-καροτίνη, άλφα καροτίνη), βιταμίνες C και Ε, μέταλλα όπως μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ευεργετικά συστατικά. Έτσι το αβοκάντο μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αντιφλεγμονώδες superstar.
- Καρύδια: Τα καρύδια είναι πλούσια σε άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέαDHA και EPA στο σώμα. Το διατροφικό άλφα-λινολενικό οξύ έχει φανεί ότι καταστέλλει τη φλεγμονή.
- Σπόροι chia: Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστοί οι σποροι chia ως μια υπερτροφή και μια τροφή που χαρίζει ενέργεια. Πριν πολλά χρόνια οι σπόροι chia ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια της Λατινικής Αμερικής και βασική τροφή του στρατού των Αζτέκων, ενώ επίσης χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς λόγους. Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι τα ισχυρότερα αντιφλεγμονώδη συστατικά που βρίσκονται στη φύση. Αυτοί οι μικροί μαύροι σπόροι περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά βάρος από ό, τι ο σολομός. Αν και στα ψάρια τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι στη βιοενεργή μορφή των EPA και DHA, αξίζει τον κόπο να καταναλώνουμε και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης που βρίσκονται στους σπόρους chiaΠροσθέστε σπόρους chia στο καθημερινό σας φαγητό.
- Σπόροι κάνναβης (hemp): Στην Ελλάδα στα βιολογικά καταστήματα μπορεί κάποιος να αγοράσει σπόρους κάνναβης (hemp) ως μια πρωτεϊνική τροφή. Αυτό ίσως ακούγεται περίεργο, αφού η χρήση της κάνναβης απαγορεύεται στην Ελλάδα. Αυτό όμως που πωλείται στα καταστήματα υγιεινών τροφών δεν είναι η κάνναβη με τα δραστικά ευφορικά κανναβινοειδή, αλλά hemp, που δεν περιέχει τα θεωρούμενα ως «ναρκωτικά» συστατικά, τα οποία έχουν και την ισχυρότερη φαρμακευτική δράση. Οι σπόροι hemp είναι μια υπερτροφή, υψηλή σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν ακόμα γάμμα-λινολενικό οξύ (GLA), έναν ευεργετικό τύπο ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που ασκούν στο σώμα αντιφλεγμονώδη δράση. Προσθέστε σπόρους hemp στις σαλάτες και στις σούπες σας.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος-Συγγραφέας
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος του American Association of Drugless Practitioners
Από το βιβλίο του Μάριου Δημόπουλου «Νικήστε την αρθρίτιδα. Φυσικές μέθοδοι αντιμετώπισης» (εκδ. Κάδμος, 2014)