Για την αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα... φυσικά χλωρέλλα!

xoleraΤα μέταλλα είναι ουσίες με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, πλαστικότητα, και λάμψη, που χάνουν τα ηλεκτρόνιά τους για να σχηματιστούν έτσι κατιόντα...
Τα μέταλλα βρίσκονται φυσικά στο φλοιό της γης και είναι συχνά διαδεδομένοι ρύποι που προέρχονται από το περιβάλλον. Για κάθε μέταλλο που υπάρχει στη φύση, υπάρχει ένα επιτρεπτό όριο. Όταν ξεπεραστεί αυτό το συγκεκριμένο όριο, μπορεί να γίνει πολλές φορές επικίνδυνο ακόμα και τοξικό. Μολονότι αναγνωρίζεται ότι τα βαρέα μέταλλα έχουν πολλές επιπτώσεις στην υγεία έχει παρατηρηθεί κατά τα τελευταία χρόνια ότι η έκθεση στα βαρέα μέταλλα συνεχίζεται να αυξάνεται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Εκτιμάται ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα εκτίθενται σε αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων στο περιβάλλον ενώ αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από δηλητηρίαση που οφείλεται σε κάποιο μέταλλο. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στο σώμα σας, και ως εκ τούτου τα επίπεδα αυξάνουν με την πάροδο των χρόνων.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων περιλαμβάνουν την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, την καρκινογένεση, την τοξικότητα (κυρίως στα παιδιά) και την αναστολή της δραστηριότητας ορισμένων ενζύμων.
Τα πιο συχνά βαρέα μέταλλα βρίσκονται στα λύματα και ανάμεσα σε αυτά είναι το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο χαλκός, ο μόλυβδος, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία προκαλούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Τα περισσότερα βαρέα μέταλλα προέρχονται από τη διάβρωση του εδάφους, τη φυσική αποσάθρωση του φλοιού της γης, τα ορυχεία, τα βιομηχανικά λύματα, την αστική απορροή, την απαλλαγή από τα λύματα, από τους διάφορους παράγοντες ελέγχου εντόμων ή των ασθενειών στις καλλιέργειες και πολλά άλλα.
Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσoυμε τον εαυτό μας από τα βαρέα μέταλλα;
H χλωρέλλα προέρχεται από ένα γένος μονοκυττάριων πράσινων φυκιών. Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες, έχει φανεί ότι προστατεύει το σώμα έναντι των μετάλλων όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος ενώ είναι ένας ισχυρός παράγοντας αποτοξίνωσης και για άλλα βαρέα μέταλλα. Σε μια μελέτη μάλιστα που έγινε σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε χλωρέλλα μαζί με μεθυλυδράργυρο, φάνηκε να αποβάλλεται περίπου το διπλάσιο του ποσού του υδραργύρου σε σύγκριση με εκείνα τα ποντίκια στα οποία δεν δόθηκε χλωρέλλα.
Περιέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως αμινοξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, και μια ποικιλία αντιοξειδωτικών, βιοενεργά υλικά, και χλωροφύλλες. Πέρα από την ιδιότητά της να βοηθά στην αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ιδιαίτερα στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την Κορέα, η χλωρέλα καταναλώνεται συχνά με ρύζι, τσάι και τηγανίτες Μέσω των διαφόρων μελετών, η χλωρέλλα έχει αναφερθεί ότι εμφανίζει αντικαρκινική δράση ενώ ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα που επιδιώκουν την απώλεια βάρους. Στοιχεία επίσης δείχνουν ότι μπορεί να έχει προστατευτική δράση στο ήπαρ ενώ χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτρέποντας από κρυολογήματα καθώς και για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Γράφει ο Γεώργιος Χατζησπυρέλλης Χημικός Τροφίμων, μέλος της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας VioGenesis.
www.diatrofologiki.gr
Τηλέφωνο:2103800180