Kάστανα. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, ενώ σε κάποιες περιοχές της Ασίας γίνονται ακόμη και αλεύρι...
Χαρακτηρίζονται- και όχι άδικα- ο σούπερ καρπός του χειμώνα: Γίνονται γλυκό του κουταλιού, κρέμα, ενώ μπορείτε να τα βουτήξετε σε λιωμένη σοκολάτα ή να τα προσθέσετε στη γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας.
Έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά και λόγω των θρεπτικών τους συστατικών αποτελούν το ιδανικό σνακ του χειμώνα.
Περιέχουν μέταλλα και βιταμίνες και συνιστούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης (που μάλιστα όπως και το αυγό απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό), με μειωμένα ποσοστά λίπους. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και μόλις 5% φυτικό έλαιο, σε αντίθεση με άλλους καρπούς. Τα κάστανα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες ( 8.1 g /100 g),γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή μας χορταίνουν εύκολα, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Τα κάστανα περιέχουν επίσης ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο και κάλιο. Ακόμη είναι γνωστά για την συμβολή τους στην καλή λειτουργία του εντέρου, ως υποκατάστατο δημητριακών. Επιπρόσθετα, τα κάστανα περιέχουν βιταμίνες Β1 και Β2, καθώς επίσης βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. sigmalive