Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την ινσουλίνη να δράσει κατάλληλα στο σώμα σας...
Αν έχετε χαμηλά επίπεδα χρωμίου, όπως έχουν πολλοί άνθρωποι, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το σάκχαρο του αίματός σας. Με τον ίδιο τρόπο, η αύξηση των επιπέδων του χρωμίου στο σώμα σας μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αν έχετε χαμηλά επίπεδα χρωμίου, όπως έχουν πολλοί άνθρωποι, αυτό μπορεί να επιδεινώσει το σάκχαρο του αίματός σας. Με τον ίδιο τρόπο, η αύξηση των επιπέδων του χρωμίου στο σώμα σας μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ακριβώς πόσο χρώμιο χρειάζεστε κάθε μέρα δεν είναι ακριβώς γνωστό, αλλά μια επαρκή πρόσληψη για ενήλικες είναι κάπου μεταξύ 50 mcg και 200 mcg. Παρά το ότι χρειάζεστε μια τόσο μικρή ποσότητα, πολυάριθμες επιθεωρήσεις έχουν δείξει ότι η πρόσληψη του χρωμίου μέσα από τη διατροφή είναι ανεπαρκής.
Το χρώμιο δρα μαζί με την ινσουλίνη ως μέρος του φυσικού μηχανισμού σας για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς, αλλά οφείλεται προφανώς λόγω του ότι το σώμα σας χρειάζεται χρώμιο για να παράγετε τον παράγοντα ανοχής της γλυκόζης (GTF), ένα συστατικό που βοηθά στη ρύθμιση της ινσουλίνης. Ο GTF διατηρεί το σάκχαρο του αίματός σας σταθερό και μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να χαμηλώσει το σάκχαρο του αίματος και να ελέγχει την όρεξή σας.
Ένας αριθμός μελετών υποστηρίζει τη χρήση συμπληρώματος χρωμίου για ανθρώπους με προδιαβήτη και διαβήτη. Μια μελέτη του 1997 έδειξε τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων χρωμίου σε 180 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Για 4 μήνες, σε 60 άτομα δόθηκαν 100 mcg χρωμίου (chromium picolinate) δυο φορές την ημέρα. 60 λάμβαναν 500 mcg χρωμίου δυο φορές την ημέρα. Και 60 λάμβαναν εικονικό φάρμακο (placebo) δυο φορές την ημέρα. Τα άτομα συνέχιζαν τη συνηθισμένη δίαιτά τους και τα φάρμακά τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στο τέλος των δύο μηνών, η ομάδα που λάμβανε 500 mcg δυο φορές την ημέρα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Στο τέλος των τεσσάρων μηνών, και η ομάδα των 500 mcg και η ομάδα των 100 mcg είχε σημαντικές βελτιώσεις, αλλά δεν υπήρξε καμμιά βελτίωση στην ομάδα placebo. Ως επιπλέον όφελος, οι άνθρωποι στις ομάδες του χρωμίου είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγκες σας για έξτρα χρώμιο σχετίζεται στο πόσο σοβαρή είναι η μη ανοχή σας στη γλυκόζη. Για τα άτομα με μόνο ήπια μη ανοχή στη γλυκόζη, επιπλέον 200 mcg χρωμίου είναι αρκετά. Οι άνθρωποι με πιο σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και σίγουρα χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις για αυτούς που είναι ήδη διαβητικοί.
Μικρές ποσότητες χρωμίου βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφών, όπως μοσχάρι, τυρί, σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μανιτάρια, μύδια, αστακός και κριθάρι. Υπάρχουν μόνο 20 mcg χρωμίου σε μια κούπα μπρόκολου, ωστόσο είναι δύσκολο να λάβετε 200 mcg χρωμίου την ημέρα μόνο από την τροφή σας – χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα για να λάβετε θεραπευτικές δόσεις. Το σώμα σας απορροφά το χρώμιο καλύτερα από τοchromium picolinate και το chromium polynicotinate. Η συνιστώμενη δόση είναι 1000 mcg (1 mg) χρωμίου ημερησίως για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μεταξύ 400 mcg και 800 mcg ημερησίως για ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο ή προδιαβήτη μοιρασμένα σε τρεις δόσεις.
Μάριος Δημόπουλος
Διατροφολόγος
Μέλος του American Council of Applied Clinical Nutrition
Μέλος της American Association of Drugless Practitioners