Τα μεταλλαγμένα ωφελούν τις γειτονικές καλλιέργειες λένε τώρα οι επιστήμονες

Οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες που παράγουν το δικό τους εντομοκτόνο ωφελούν παράλληλα τις γειτονικές συμβατικές καλλιέργειες, σύμφωνα με έρευνα Κινέζων και Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως τα μεταλλαγμένα στελέχη συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού των θηρευτών των εντόμων στη φύση και τα θετικά αυτά αποτελέσματα επεκτείνονται και στις συμβατικές καλλιέργειες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες μελέτησαν ένα στέλεχος μεταλλαγμένου βαμβακιού στην Κίνα που παράγει ένα βακτηριακό εντομοκτόνο.
Όπως διαπιστώθηκε, η μεταλλαγμένη αυτή καλλιέργεια είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης εντομοκτόνων για την καταπολέμηση του καταστροφικού παρασίτου «cotton bollworm».
Πιο συγκεκριμένα, λίγο καιρό μετά την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου βαμβακιού οι επιστήμονες παρατήρησαν μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό των θηρευτών των παρασίτων, όπως για παράδειγμα οι αράχνες και οι πασχαλίτσες.
Την ίδια ώρα, ο πληθυσμός των αφίδων (μελίγκρα – ψείρα των φυτών), που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, μειώθηκε σημαντικά.
«Τα έντομα θηρευτές κατάφεραν να καταπολεμήσουν τα παράσιτα και στα γειτονικά χωράφια με τις συμβατικές καλλιέργειες», ανέφεραν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Kongming Wu από την Κινεζική Ακαδημία Αγροτικών Επιστημών στο Πεκίνο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο καθηγητής Guy Poppy από το πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στο Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε: «Η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια απαιτεί τη βιώσιμη εντατικοποίηση της καλλιέργειας. Οι πολέμιοι των μεταλλαγμένων υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βιοτεχνολογία, ωστόσο η νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την άποψη και καταδεικνύει τα ευρύτερα οφέλη της χρήσης μεταλλαγμένων».