Καρύδια
πηγη
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr
Η εμφάνισή τους –έχουν τη μορφή του εγκεφάλου- ίσως αποτελεί το ισχυρότερο αποδεικτικό των ευεργετικών τους επιδράσεων...... Σε μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Nutrition” βρέθηκε πως δίαιτες που αποτελούνταν κατά 2% από καρύδια είχαν τη δυνατότητα να αντιστρέψουν τα σημεία γήρανσης στον εγκέφαλο ποντικιών, συμπεριλαμβανομένων και της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται πληροφορίες.
Καρότα
Εκτός από τα μάτια, τελευταία ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν πως τα καρότα κάνουν καλό και στον εγκέφαλο. Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή τους περιεκτικότητα στην ένωση λουτεολίνη τα καθιστά ικανά να μειώσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης και της φλεγμονής στη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση “Nutrition” που δημοσιεύτηκε το 2010 και αφορούσε σε ποντίκια.
Μούρα
Σε περίπτωση που θέλετε να βελτιώσετε τη μνήμη σας, η προσθήκη διάφορων μούρων στη διατροφή σας αποτελεί την καλύτερη ιδέα. Μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Agricultural and Food Chemistry” βρήκε πως η κατανάλωση χυμού από μύρτιλλα συνέβαλλε στη βελτίωση των λειτουργιών της μάθησης και της μνήμης σε υγιείς ηλικιωμένους εθελοντές. Μάλιστα, η ίδια ομάδα ηλικιωμένων επέδειξε μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ψάρια
Μελέτη του 2005 που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Archives of Neurology” έδειξε πως η κατανάλωση ψαριού 2 φορές την εβδομάδα για έξι έτη μπορεί να επιβραδύνει την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών που επέρχεται φυσιολογικά με το γήρας. Επιπλέον, ψάρια πλούσια σε βιταμίνη Β12 μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της εμφάνισης της νόσου Alzheimer’s σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Neurology”.
Καφές και τσάι
Εκτός από το να σας κρατάνε ξύπνιους, ο καφές και το τσάι μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και της νόσου Alzheimer’s. Μελέτη του 2010 στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Alzheimer’s Disease” αποκάλυψε πως η χορήγηση καφέ σε γενετικά τροποποιημένα να εμφανίσουν τη νόσο ποντίκια είτε καθυστέρησε είτε καταπολέμησε την εμφάνισή της. Όσον αφορά στο τσάι, οι τακτικοί καταναλωτές του σκόραραν υψηλότερα σε κλίμακες αξιολόγησης της μνήμης και της ικανότητας επεξεργασίας πληροφοριών συγκριτικά με όσους δεν συνήθιζαν την κατανάλωσή του σύμφωνα με μελέτη του 2010 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Journal of Nutrition, Health and Aging”.
Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
πηγη
ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr