Το βότανο "Αγκινάρα" βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας

aaginΓια την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των ηπατικών προβλημάτων, της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων....
Βοτανικό    όνομα:    Cynara scolymus Κοινό    όνομα:    Artichoke
 Παραδοσιακή ιστορία και χρήση    Η    αγκινάρα    προέρχεται    από    τις    περιοχές    της    νότιας    Ευρώπης,    τη    βόρεια    Αφρική    και    τα    Κανάρια    νησιά.    Είναι    ένα    από    τα    παλαιότερα    θεραπευτικά    φυτά.    Οι    αρχαίοι    Έλληνες    και    οι    Ρωμαίοι    το    χρησιμοποιούσαν    ως    βοηθητικό    της    πέψης.
 Σύγχρονες έρευνες    Η    αγκινάρα    έχει    μια    φήμη    που    εκτείνεται    πέρα    από    τη    μαγειρική    χρήση.    Έχει    εδώ    και    καιρό    χρησιμοποιηθεί    για    τη    βελτίωση    της    πέψης    και    για    ηπατικά    προβλήματα,    αλλά    πιο    πρόσφατα    έχει    γίνει    δημοφιλές    ως    ένα    υπολιπιδαιμικό.        Η    αγκινάρα    χρησιμοποιείται    για    τη    θεραπεία    της    δυσπεψίας,    ιδιαίτερα    μετά    από    ένα    γεύμα    με    πολλά    λίπη.    Αυτό    οφείλεται    στη    χολεκκριτική    δράση    του    φυ
70
τού.    Η    αγκινάρα    δηλαδή    αυξάνει    τη    ροή    της    χολής.    Σε    μια    μελέτη    με    553    άτομα    που    έπασχαν    από    πεπτικές    διαταραχές,    η    χορήγηση    320-640    mg    τυποποιημένου    εκχυλίσματος    αγκινάρας    τρεις    φορές    την    ημέρα    φάνηκε    ότι    μειώνει    τη    ναυτία,    τους    πόνους    στην    κοιλιά,    τη    δυσκοιλιότητα    και    τον    μετεωρισμό    σε    πάνω    από    το    70%    των    συμμετεχόντων(1). Μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    η    αγκινάρα    μειώνει    τη    χοληστερίνη.    Τα    καφεοϋλκουϊνικά    οξέα    και    τα    φλαβονοειδή    συστατικά    της    αγκινάρας    φαίνεται    ότι    παρέχουν    το    μεγαλύτερο    μέρος    των    επιδράσεων    του    φυτού.    Σε    μια    ελεγχόμενη    με    placebo,    τυχαιοποιημένη    δοκιμή,    143    ασθενείς    με    αρχικά    επίπεδα    χοληστερίνης    μεγαλύτερα    από    280    mg/dl    λάμβαναν    είτε    placebo    είτε    450    mg αποξηραμένου    εκχυλίσματος    αγκινάρας    τέσσερις    φορές    την    ημέρα.    Μετά    από    έξι    εβδομάδες    αυτοί    που    λάμβαναν    το    εκχύλισμα    αγκινάρας    είχαν    18,5%    μείωση    στη    χοληστερίνη    σε    αντίθεση    με    τα    άτομα    της    ομάδας    placebo    που    είχαν    6,3%    μείωση.    Η    αναλογία    LDL/HDL μειώθηκε    20,2%    στους    χρήστες    αγκινάρας(2).    Άλλη    μια    βραχύχρονη    μελέτη    (έξι    εβδομάδων)    έδειξε    ότι    η    αγκινάρα    μείωσε    τα    τριγλυκερίδια    από    214,97    mg/dl    σε    188,7    mg/dl(3). Η    αγκινάρα    χαμηλώνει    τη    χοληστερίνη    μειώνοντας    τη    σύνθεση    της    χοληστερίνης    στο    συκώτι    και    αυξάνοντας    τη    μετατροπή    της    χοληστερίνης    σε    χολικά    οξέα.    (Η    χοληστερίνη    είναι    βασικό    συστατικό    για    χολικά    οξέα).    Σύμφωνα    με    κάποιους    επιστήμονες,    τα    επίπεδα    της    χοληστερίνης    είναι    μερικές    φορές    υψηλά    λόγω    εξασθενισμένης    μετατροπής    της    χοληστερίνης    σε    χολικά    οξέα.    Έτσι    τα    χαμηλά    επίπεδα    χολικών    οξέων    στέλνουν    ένα    ισχυρό    σήμα    στο    ήπαρ    να    παρέχει    περισσότερη    χοληστερίνη.    
71
Το    φλαβονοειδές    λουτεολίνη    παίζει    σημαντικό    ρόλο    στις    υποχοληστερολαιμικές    επιδράσεις    της    αγκινάρας.    Οι    στατίνες    (τα    νεότερα    φάρμακα    για    τη    χοληστερίνη)    μειώνουν    τη    χοληστερίνη    εμποδίζοντας    τα    ένζυμα    ρεδουκτάση    HMG-CoA.    Οι    τοκοτριενόλες    (μια    μορφή    βιταμίνης    Ε)    υποβιβάζουν    επίσης    αυτό    το    ένζυμο.    Οι    έρευνες    για    την    αγκινάρα    δεν    έχουν    βρει    άμεση    αναχαίτιση    της    ρεδουκτάσης    HMG-CoA.    Άλλα    ενζυματικά    βήματα    που    συμβαίνουν    αργότερα    στη    βιοσύνθεση    της    χοληστερίνης    εμφανίζονται    ότι    είναι    ανεπηρέαστα.    Φαίνεται    ότι    η    λουτεολίνη    εμποδίζει    τη    χοληστερίνη    κάτω    από    το    επίπεδο    της    ρεδουκτάσης    HMG-CoA και    ως    εκ    τούτου    διασώζει    τη    σύνθεση    του    συνενζύμου    Q10.    Αντίθετα    οι    στατίνες    μπλοκάροντας    τη    ρεδουκτάση,    μπλοκάρουν    και    την    παραγωγή    συνενζύμου    Q10.  Το    American Journal of Clinical Nutrition    ανέφερε    πρόσφατα    ότι    το    χλωρογενικό    οξύ,    ένα    συστατικό    που    βρίσκεται    στο    μαύρο    τσάι    και    στον    καφέ,    μπορεί    να    αυξάνει    τα    επίπεδα    της    ομοκυστεΐνης(4).    Το    χλωρογενικό    οξύ    υπάρχει    επίσης    και    στην    αγκινάρα.    Δεδομένου    ότι    η    ομοκυστεΐνη    θεωρείται    από    πολλούς    επιστήμονες    ως    σημαντικότερος    παράγοντας    για    καρδιαγγειακή    ασθένεια    από    ότι    η    χοληστερίνη,    τα    άτομα    με    υψηλή    ομοκυστεΐνη    θα    πρέπει    να    αποφεύγουν    το    εκχύλισμα    αγκινάρας.    Όσοι    λαμβάνουν    εκχύλισμα    αγκινάρας    για    τη    μείωση    της    χοληστερίνης    θα    πρέπει    να    ελέγχουν    ανά    περιόδους    τα    επίπεδα    ομοκυστεΐνης    στο    αίμα    τους. Η    αγκινάρα    βοηθά    επίσης    στον    ίκτερο    και    την    ιογενή    ηπατίτιδα    και    είναι    γενικά    ευεργετική    για    το    συκώτι.    Η    ενίσχυση    της    παραγωγής    χολής    που    κάποιος    έχει    τρώγοντας    αγκινάρες    μπορεί    να    αποδοθεί    στο    συστατικό    cynarin,    το    οποίο    είναι    πολύ    ωφέλιμο    για    
72
την    υγεία    του    συκωτιού.    Η    χολή    που    το    συκώτι    σας    παράγει,    βοηθά    να    αποβληθούν    επικίνδυνες    τοξίνες.    Οι    αγκινάρες    περιέχουν    επίσης    το    φλαβονοειδές    silymarin,    ένα    ισχυρό    ηπατοπροστατευτικό    συστατικό.    Η    silymarin    αποτρέπει    τη    διαδικασία    της    υπεροξείδωσης    των    λιπιδίων    να    συμβεί    στις    κυτταρικές    μεμβράνες    των    ιστών    του    συκωτιού,    κάνοντας    έτσι    την    αγκινάρα    ένα    ισχυρό    όπλο    για    την    υγεία    του    συκωτιού    σας. Η    αγκινάρα    έχει    προληπτική    αντικαρκινική    δράση.    Υπάρχουν    πολλά    ισχυρά    πολυφαινολικά    αντιοξειδωτικά    στις    αγκινάρες,    τα    οποία    οι    ερευνητές    πιστεύουν    ότι    μπορούν    να    συμβάλουν    στην    πρόληψη    και    αντιμετώπιση    του    καρκίνου    του    προστάτη,    του    καρκίνου    του    μαστού    και    της    λευχαιμίας.    Οι    μελέτες    έχουν    δείξει    ότι    τα    αντιοξειδωτικά    ρουτίνη,    κουερσετίνη    και    γαλλικό    οξύ,    που    βρίσκονται    στο    εκχύλισμα    φύλλων    αγκινάρας,    μπορούν    να    προκαλέσουν    απόπτωση    (κυτταρικό    θάνατο)    και    να    μειώσουν    τον    πολλαπλασιασμό    των    καρκινικών    κυττάρων.    Σε    έρευνα    που    έγινε    στο    πανεπιστήμιο    Comenius    στη    Σλοβακία,    το    εκχύλισμα    φύλλων    αγκινάρας    μελετήθηκε    για    την    ικανότητά    του    να    εμποδίζει    την    ανάπτυξη    των    κυττάρων    λευχαιμίας.    Σε    μια    περίοδο    24    ωρών    τα    κύτταρα    της    λευχαιμίας    θεραπεύθηκαν    με    μια    ποικιλία    συγκεντρώσεων    εκχυλίσματος    φύλλων    αγκινάρας,    και    τα    αποτελέσματα    έδειξαν    ότι    προκαλεί    απόπτωση    και    μειώνει    τον    πολλαπλασιασμό    αυτών    των    κυττάρων.    Επιπλέον,    ερευνητές    στο    πανεπιστήμιο    Georg-August    στη    Γερμανία    ανέφεραν    ότι    πολλά    φυτοχημικά    στις    αγκινάρες    μπλοκάρουν    την    έκκριση    καρκινικών    παραγόντων,    εμποδίζοντας    έτσι    την    αγγειογένεση    που    σχετίζεται    με    τον    καρκίνο. 
73
 Δοσολογία    Για    τη    χοληστερίνη    η    συνιστώμενη    δόση    είναι    μια    κάψουλα    τρεις    φορές    την    ημέρα    που    να    περιέχει    300 mg    αγκινάρας    τιτλοδοτημένης    ώστε    να    περιέχει    13%-18%    καφφεολκουϊνικού    οξέος.    Για    δυσπεψία    και    καούρα    στο    στομάχι    η    δοσολογία    είναι    320-640    mg    εκχυλίσματος    φύλλων    αγκινάρας    τρεις    φορές    την    ημέρα.    Μερικές    μελέτες    έχουν    χρησιμοποιήσει    ένα    ειδικό    εκχύλισμα    που    ονομάζεται    ALE LI    220    (HeparSL forte,    Berlin,    Germany).    Για    υψηλή    χοληστερίνη    η    δοσολογία    είναι    1.800-1.920    mg    την    ημέρα    ενός    ειδικού    εκχυλίσματος    αγκινάρας    (Valverde Artischocke,    Novartis Consumer Health)    σε    2    με    3    χωρισμένες    δόσεις.    Έχουν    επίσης    χρη    σιμοποιηθεί    προϊόντα    που    περιέχουν    60-1.500    mg     την    ημέρα    του    ενεργού    συστατικού    cynarin.    Αν    δεν    είναι    διαθέσιμο    κάποιο    τυποποιημένο    εκχύλισμα,    η    ποσότητα    των    ακατέργαστων,    αποξηραμένων    φύλλων    είναι    1-4    gr    τρεις    φορές    την    ημέρα.
 Παρενέργειες-Αλληλεπιδράσεις    Η    αγκινάρα    στις    συνιστώμενες    δόσεις    δεν    προκαλεί    παρενέργειες.